Yhteisölliset juhlatalot ja kokoustilat

20.6.2018

Muistojen talot yksiin kansiin

Millaisia muistoja kylätalot, metsästysmajat tai työväentalot sinussa herättää?
Onko tullut käytyä tansseissa tai oltua häissä?
Kylien yhteisölliset tilat ovat olleet jo kauan tärkeitä kohtaamispaikkoja kyläläisille. Ne ovat toimineet juhlien pitopaikkana elämän jokaisessa vaiheessa. Yhteisölliset tilat ovat toimineet sananmukaisesti lähiympäristön olohuoneena erilaisissa tilanteissa.

Päijänne-Leader ry on Yhteiset tilat – yhteiset mahdollisuudet -hankkeensa avulla kartoittanut oman alueensa yhteisölliset tilat ja koonnut ne yhteen esitteeseen: yhteisölliset juhlatalot ja kokoustilat. Alueeseen kuuluu kuusi kuntaa: Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä. Esite sisältää kylätaloja, metsästysmajoja ja muita yhteisöllisiä tiloja yhteensä 40 kappaletta.

Taloja ylläpitää ja vuokraa kylien yhteisöt. Talot ja tilat taipuvat moneen, häistä syntymäpäiviin ja koulutuksista harrastuksiin. Vuokratulot ovat yhteisöille usein tärkeä lisätulo toiminnan ja tilojen ylläpitämiseen.
– Tarkoituksena oli luoda markkinointimateriaalia kootusti kaikille alueemme yhteisöllisille taloille ja tiloille. Esitteen kautta talot saavat toivottavasti lisää elämää ja siten yhdistykset tuloja pitää taloja yllä, hankkeen projektisihteeri Henna Pirkonen tiivistää.

Jos kylätalot osaisivat puhua!
Kylätalojen ja muiden yhteisöllisten tilojen esiin nostaminen on tärkeää, jotta tulevatkin sukupolvet pääsisivät luomaan niissä uusia muistoja. Monet taloista ovat yli sata vuotta vanhoja, joten niillä olisi monta tarinaa kerrottavana. Yhteisölliset talot ovat olleet pysyvä osa kylämaisemaa vuosikymmeniä. Niiden ylläpitäminen on yhteisöllinen ponnistus kyläläisiltä. Talot halutaan säilyttää, joten talkootunteja kertyy. Perinteisen juhlakäytön lisäksi talojen toimintaa voisi vielä kehittää käyttöasteen lisäämiseksi.
– Yhteisöllisten tilojen potentiaali on suuri. Taloista löytyy monipuolisia tiloja, joita voisi käyttää esimerkiksi etätyöpisteinä. Tämä vaatii tietenkin muun muassa tietoliikenneyhteyksien tehokkuutta.

Uunituoretta esitettä on mahdollisuus saada Päijänne-Leader ry:n toimistosta. Lisäksi sitä saa talojen ylläpitäjiltä sekä syksyyn mennessä myös kunnantaloilta ja seurakunnista.
– Toiveissa on, että esitteen avulla ihmiset löytäisivät omiin juhliinsa sopivan tilan. Talojen historia on monissa paikoissa käsin kosketeltavaa ja jo se itsessään tekee niistä persoonallisia sekä mielenkiintoisia paikkoja, projektisihteeri jatkaa.

Esite on selattavissa myös netissä www.paijanne-leader.fi/juhlatalot. Esitteessä esiteltävät yhteisölliset tilat saavat syksyllä 2018 vielä monipuolisemmat sivut, joista tiloja voi hakea esimerkiksi henkilömäärän tai kunnan mukaan ja kaikki esitteen talot saavat omat esittelysivut. Esite ja tulevat nettisivut toteutetaan Päijänne-Leader ry:n Yhteiset tilat – yhteiset mahdollisuudet -hankkeella, maaseuturahaston rahoittamana.

Esite:

Lisätietoja:
Henna Pirkonen
Projektisihteeri
Päijänne-Leader ry
henna.pirkonen(a)paijanne-leader.fi
044 712 4208
www.paijanne-leader.fi/juhlatalot

Päijänne-Leader ry

Kustaankuja 2
17200 Vääksy
toimisto(a)paijanne-leader.fi
etunimi.sukunimi(a)paijanne-leader.fi

Anu Taipale
toiminnanjohtaja
040 764 2462

Virpi Kallioinen
hankeneuvoja/taloussihteeri
044 770 0174

Janne Ruokolainen
kalatalousaktivaattori
044 712 4209

Henna Pirkonen
kyläaktivaattori
044 712 4208

Joonas Karhinen
yhteisöaktivaattori
044 767 1314

Liity jäseneksi »

Oletko kiinnostunut alueesi kehittämisestä, liity Päijänne-Leaderin jäseneksi!