Sisä-Suomen kalatalousryhmän uusi kalatalouskoordinaattori valittu

25.8.2021

Sisä-Suomen kalatalousryhmän uutena kalatalouskoordinaattorina aloitti Janne Niemimäki

Lähikalan arvoketjun kehittäminen Sisä-Suomessa -hanke on loppusuoralla ja Mestari-kisälli -hankkeen myötä on jo useampi kisälli suorittanut harjoittelunsa, ja uusia kisällejä on hankkeeseen otettu mukaan. Näiden hankkeiden parissa aloitti työskentelyn 16.8.2021 Janne Niemimäki. Haastattelimme Jannea, ja kysyimme miltä työskentely uusissa tehtävissä on tuntunut.

Kertoisitko hieman itsestäsi?

Olen Janne Niemimäki, kotoisin Asikkalan Vääksystä. Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja erityisesti kaloista, jonka vuoksi lähdinkin opiskelemaan kalataloutta. Lukion jälkeen opiskelin vuoden Asikkalassa Koulutuskeskus Salpauksessa kalataloutta, jonka myötä päädyin opiskelemaan Paraisille Turun Ammattikorkeakouluun. Iktyonomiksi valmistuin vuonna 2008. Opiskelujen ohella tein töitä tutkimusavustajana silloisella riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksella sekä kalankäsittely ja -jalostustöissä Turussa. Opintojen jälkeen olen työskennellyt kaupanalalla Turussa, Jyväskylässä ja Lahdessa mm. useamman vuoden kalaosaston vastaavana. Kaupassa työskentelyn ohella kouluttauduin metsäpalvelujentuottajaksi, metsurin töitä tein kaksi vuotta. Tällä hetkellä asun vaimon ja kahden pienen pojan kanssa Lahdessa.

Aloitit juuri uudessa työtehtävässä, miten työt ovat lähteneet käyntiin?

Hanketyö on minulle vielä uutta ja paljon on opittavaa, mutta koko ajan opin lisää ja pääsen paremmin sisälle työkuvioihin. Työyhteisöni on ottanut minut todella hyvin vastaan ja on ollut helppoa lähestyä heitä, jos on ollut jotakin mieltä askarruttavaa. Työpäivät on täyttyneet hankkeisiin perehtymisellä ja kontaktien luomisella lähialueen kalatalouden parissa työskentelevien kanssa.

Mitä odotat uudelta työltäsi?

Haluan tutustua mahdollisimman moneen alueen kalatalouden kanssa työskentelevän henkilöön ja kuulla heidän kuulumisistaan. Haluan kehittää alueen kalataloutta ja pyrin olemaan avuksi alueen kalatalouden ammattilaiselle. Odotan oppivani paljon hanketyöstä ja pääsen verkostoitumaan mahdollisimman monen toimijan kanssa. Pyrin myös omalta osaltani kehittämään kalatalouden piirissä toimivien toimintaedellytyksiä uusilla hankeideoilla. Toivon, että kokemukseni kaupanalalta ja asiakastyöstä auttavat minua kalatalouskoordinaattorin työssä.

Olet aloittanut kahden eri hankkeen kanssa työskentelyn, miltä hankkeet vaikuttavat?

Mestari-kisälli -hanke vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Suuri ongelma on ollut saada kalastajille jatkajia toiminnalleen tai saada uusia toimijoita alalle. Hankkeen myötä on useita nuoria, jotka ovat innostuneet kalastajantyöstä ja uskon, että moni heistä myös jatkaa tulevaisuudessa kalastajina. Näin myös tulevaisuudessa pystyttäisiin vastaamaan kasvavaan kysyntään lähialueen kalasaaliista. Toivottavasti voimme tulevaisuudessa laajentaa hanketta myös kalankasvatukseen ja koulutuksesta tulisi jatkuvaa, jolloin uusien kalataloudesta kiinnostuneiden olisi helppo lähteä mukaan toimintaan.

Lähikalan arvoketjun kehittämishankkeessa on paljon mielenkiintoisia elementtejä, ja se on laaja kokonaisuus. Hankkeessa pyritään antamaan vastauksia moneen kalatalouden toimijan ongelmaan. Yhteistyön puute, lupa-asiat, raaka-aineen saatavuus, kalankäsittely- ja jalostustilojen puute ja vajaastihyödynnettyjen kalalajien käyttöön ja imagoon liittyvät ongelmat ovat esimerkkejä, jotka askarruttavat monia alalla toimivia. Kuluttajat vaativat helposti valmistettavaa ja maukasta kalaa ja kotimaisen kalan kysyntä on suurta, mutta kuitenkin suurin osa kuluttajien syömästä kalasta on tuontikalaa. Pyrimme hankkeen avulla nostamaan kotimaisen kalan kysyntää entisestään ja parantamaan saatavuutta. Paremman viestinnän ja reseptiikan avulla pyrimme myös parantamaan erityisesti särkikalojen imagoa ja arvostusta.

Minkälaisia terveisiä lähettäisit lukijoille?

Toivon, että mahdollisimman moni toimija ottaa minuun yhteyttä ja kertoo näkemyksistään alueen kalatalouden kehittämiseksi. Avoimin mielin lähden kohti uusia haasteita. Mukavaa loppukesää ja alkusyksyä kaikille!

 

terveisin,

Janne Niemimäki

Kalatalouskoordinaattori

Sisä-Suomen kalatalousryhmä

puh: 044 7440396

email: janne.niemimaki(at)paijanne-leader.fi

www.paijanne-leader.fi/kalatalousryhma 

Päijänne-Leader ry

Kustaankuja 2
17200 Vääksy
toimisto(a)paijanne-leader.fi
etunimi.sukunimi(a)paijanne-leader.fi

Anu Taipale
toiminnanjohtaja
040 764 2462

Virpi Kallioinen
hankeneuvoja/talouspäällikkö
044 770 0174

Anna Koskinen
talouspäällikkö
044 771 4073

Tiina Västilä 
kyläaktivaattori
044 712 4208

Janne Ruokolainen
kalatalousaktivaattori
044 712 4209

Janne Niemimäki
kalatalouskoordinaattori
044 744 0396

Joonas Karhinen
yritysaktivaattori
044 767 1314

Liity jäseneksi »

Oletko kiinnostunut alueesi kehittämisestä, liity Päijänne-Leaderin jäseneksi!