Hämeen Leader-ryhmät
EMO ry Espoo, Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Vantaa Etpähä ry Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Nastola ja Orimattila Linnaseutu ry Hattula, Janakkala ja Hämeenlinna Lounaplussa ry Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä Päijänne-Leader ry Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja SysmäKYLÄSUUNNITELMA ON KYLÄN YHTEINEN TAHTO
Kyläsuunnitelma on tarpeellinen työkalu kylien omassa kehittämistyössä, kylän ja kunnan vuoropuhelussa sekä kylän hakiessa hankkeilleen ulkopuolista rahoitusta. Suunnitelma osoittaa, että näitä asioita on kylillä pohdittu pitkään, ideoiden takana ovat laajemmat toimijajoukot ja asioiden eteen ollaan valmiita myös toimimaan – yhteisvoimin.
Kyläsuunnitelman tavoitteena on, että kylien kehittäminen on kokonaisvaltaista, pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Kyläsuunnitelma pitää katseen tulevassa ja kertoo, miten kylät haluavat kehittää kyliään lähivuosina. Suunnitelmaan kirjatut asiat ovat usein arkielämän kannalta pieniä asioita, jotka kuntoon laittamalla kylien viihtyisyys ja vetovoimaisuus asuinpaikkoina ja toimintaympäristöinä kasvaa. Suunnitelmaan voidaan kirjata myös niitä kylille tärkeitä asioita, joiden toteuttaminen riippuu paljolti kylän ulkopuolisista tahoista.
Kyläsuunnitelmaan löytyy useita malleja ja ohjeita. Kyläsuunnitelmaan kirjataan aina kylän kehittämisen yhteinen päämäärä ja tavoitteet sekä toimenpiteet, joilla tavoitteiseen päästään. Hyvässä kyläsuunnitelmassa on selvästi kerrottu mitä tehdään ja milloin ja kuka tekee. Kyläsuunnitelman voi laatia myös kahden tai useamman kylän yhteistyönä.
Kyläsuunnitelma / Kylien yhteinen suunnitelma
• on ajantasainen yhteenveto kyläläisten itsensä esille nostamista kylien kehittämisen tavoitteista
• on kylien tahtotila konkreettisessa muodossa
• ohjaa kylien kehittämistä ja antaa kehittämiselle selkeät suuntaviivat (mitä ja miten tehdään, kuka tekee ja milloin)
• on pohja yhteistyön lisäämiselle kylän eri yhdistysten kesken
• soveltuu lähidemokratian työkaluksi, jonka avulla kylien asioita viedään eteenpäin (kunta ja muut viranomaistahot)
• on asiakirja, joka tarvitaan, kun kylät hakevat hankkeilleen ulkopuolista rahoitusta
• on arvokas tietolähde kylätoimijoille, uusille ja vanhoille kyläasukkaille sekä kaikille kylistä kiinnostuneille
Tärkeää on, että olipa suunnitelman esitystapa mikä tahansa, se tulee aina pitää ajantasalla!