Webinaari: Tukea yrittäjien yhteiskehittämiselle

11.2.2022

Osuuskunta mahdollisuutena -liittoudu, maksimoi synenergia ja hanki kehittämiseen rahallista tukea

Tervetuloa mukaan 8.3.2022 webinaariin klo 16:30 – 18:30!

Kiinnostaako yritystoiminnan kehittäminen yhdessä muiden yrittäjien kanssa? Haluatko kuulla yritysryhmähankkeesta rahoitusmuotona?

OHJELMA
– Yritysryhmähankkeiden hyödyntäminen yritystoiminnassa
– Esimerkkicase onnistuneesta yritysryhmän rahoituksesta
– Osuuskunta yhteistyön rakenteena
– Esimerkkicase yrittäjien yhteenliittymästa
– Osallistujan mahdollisuudet hakea tukea ja kehittää toimintaa

JÄRJESTÄJÄT
Päijänne-Leaderin Kauko-hanke, ProAgria Etelä-Suomen Hymy-hanke ja Osuustoimintakeskus Pellervo  

Ilmoittaudu tapahtumaan tämän linkin kautta. Lähetämme Teams-osallistumislinkin tapahtumapäivänä kaikille ilmoittautuneille. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 07.03.2022 16:00.

Facebook-tapahtumasivu

Lisää panoksia yritystukien myöntämiseen

11.2.2022

Kuva: Yritysaktivaattori Joonas Karhinen auttaa yrittäjiä tukiprosessissa.

LEADER-YRITYSTUKI NOPEUTTAA KASVUA!

Maaseudun Leader-yritystukia voivat saada maaseudulla toimivat yritykset, vaikka ne eivät harjoittaisi maataloutta. Maaseuturahaston Leader-yritystukea voi saada kehityshankkeisiin, investointeihin, uuden yrityksen perustamiseen ja toimivan yrityksen suuntaamiseen uuteen liiketoimintaan. Maatilan yhteydessä muuta yritystoimintaa harjoittaessa Leader-yritystuet ovat myös haettavissa. Käytännössä kaikki Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Padasjoella, Sysmässä ja Pertunmaalla olevat yritykset ovat maaseudulla toimivia. Tyypillisesti investoinneissa tukiprosentti on 20 %. Maataloustuotteiden jalostuksessa käytetään korkeampaa 35 %:n tukitasoa.

Alueen yrittäjät tarvitsevat lisää tukea Leader-yritystukien hakemisessa. Lisääntyneen tarpeen myötä toiminnan aloitti syksyllä Kauko-yritysneuvontahanke, joka ohjeistaa ja auttaa yrittäjiä Leader-yritystukihakemuksien teossa.

Kauko-yritysneuvontahankkeessa tukea yrittäjille antaa Joonas Karhinen. Yritysaktivaattorina toimiva Karhinen on kokenut hanketoimija, yrittäjä ja erilaisten liiketoiminnan kehitysprojektien asiantuntija. Yritysaktivaattorin avun yrittäjille kustantaa Euroopan Maaseuturahasto.

Yritystukea voi saada investointeihin, yritysryhmähankkeisiin ja uuden liiketoiminnan perustamiseen

Nyt etsimme erityisesti yritysryhmähankkeita koko Päijät-Hämeen alueelta. Yritysryhmähankkeissa 3–10 yritystä kehittää toimintojansa yhteisillä toimenpiteillä sekä mahdollisesti yrityskohtaisesti. Teemoina voivat olla mm. tuotannollisen yhteistyön tai brändin kehittäminen, tuotteiden ja palveluiden kehitys tai vaikka myyntiprosessin kehittäminen. Vaihtoehtoja on paljon. Yritysryhmähankkeissa on korkea 75 prosentin tukiluokka.

Hämeen ELY-keskuksen alueella yrittäjät ovat saaneet 270 maatalouden ulkopuoliseen investointiin Maaseutuohjelman yritystukea vuosina 2014–2021. Yrittäjät hakevat usein yritystukea mm. koneiden ja laitteiden hankintaan, tuotantotilojen rakentamiseen ja erilaisiin aineettomiin investointeihin, kuten laadukkaisiin nettisivuihin. Kokonaiskustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa, jotta tukea voi hakea.

Uusille yrittäjille ja liiketoiminnan uudelle alalle suuntaaville yrittäjille tarjolla on myös perustamistukea. Tuki soveltuu erityisen hyvin asiantuntijapalveluiden hankintaan ja erilaisiin kokeiluihin. Kokeilua varten voi tuen avulla esim. vuokrata koneet ja tilat koe-erää varten. Tavanomaiset juoksevat kustannukset eivät ole tukikelpoisia kuluja. Tuki on teoriassa 100 prosenttinen tuki, mutta käytännössä ei aivan niin suuri, kun kaikkia kuluja ei voi ilmoittaa.

Yritystukiprosessi

Yrittäjä hakee yritystukea Leader-ryhmästä käyttäen Hyrrä-järjestelmää. Hakemisessa ja tarvittavien kaavakkeiden täytössä tukee yritysaktivaattori. Hakuprosessi etenee tyypillisesti seuraavasti:

  1. Ensitapaamisella käydään läpi yrityksen hakukelpoisuus, tuen soveltuvuus ja käytännöt.
  2. Tapaamisen jälkeen yrittäjä koostaa aineistoa. Tarvittavat materiaalit vaihtelevat tukimuotojen mukaan. Liiketoimintasuunnitelma, taloustiedot ja yksityiskohtaiset kustannusarviot kuuluvat jokaiseen yritystukihakemukseen.
  3. Yrittäjän kanssa aineisto syötetään Hyrrä-järjestelmään ja yritysaktivaattori tarkistaa materiaalin.
  4. Päijänne-Leaderin hallitus tekee päätöksen tuen myöntämisestä. Tämän jälkeen vielä ELY-keskus tekee laillisuustarkastuksen ja antaa lopullisen tukipäätöksen.
  5. Yrittäjä toteuttaa hankkeen ja hakee maksatuksia kulujen synnyttyä.

Ota yhteyttä Joonas Karhiseen, jos yritykselläsi on kehitysideoita tai suunnitteilla investointeja.

Lisätietoja: Joonas Karhinen, yritysaktivaattori
044–767 1314 tai joonas.karhinen@paijanne-leader.fi

Teemahankkeiden koulutus 16.2.2022

7.2.2022

Keskiviikkona 16.2.2022 klo 17.30 kaikkien käynnissä olevien teemahankkeiden; Uudenlaiset tapahtumat, VILKAS ja TEUVO, koulutus liittyen hankkeen toteuttamiseen ja maksuhakemuksen tekemiseen.

Ennen tämän koulutuksen alkua, klo 17.00, pidetään TEUVO-teemahankkeen aloituspalaveri klo 17.00. Sinne mukaan kaikki TEUVO-teemahankkeen alahankkeet!

Tervetuloa!
Koulutukseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, TEAMS-linkki alla.

Liity kokoukseen napsauttamalla tästä


Päijänne-Leader ry

Kustaankuja 2
17200 Vääksy
toimisto(a)paijanne-leader.fi
etunimi.sukunimi(a)paijanne-leader.fi

Anu Taipale
toiminnanjohtaja
040 764 2462

Virpi Kallioinen
hankeneuvoja/talouspäällikkö
044 770 0174

Anna Koskinen
talouspäällikkö
044 771 4073

Henna Pirkonen
kyläaktivaattori
044 712 4208

Janne Ruokolainen
kalatalousaktivaattori
044 712 4209

Janne Niemimäki
kalatalouskoordinaattori
044 744 0396

Joonas Karhinen
yritysaktivaattori
044 767 1314

Liity jäseneksi »

Oletko kiinnostunut alueesi kehittämisestä, liity Päijänne-Leaderin jäseneksi!