Yhteisölliset juhlatalot ja kokoustilat

20.6.2018

Muistojen talot yksiin kansiin

Millaisia muistoja kylätalot, metsästysmajat tai työväentalot sinussa herättää?
Onko tullut käytyä tansseissa tai oltua häissä?
Kylien yhteisölliset tilat ovat olleet jo kauan tärkeitä kohtaamispaikkoja kyläläisille. Ne ovat toimineet juhlien pitopaikkana elämän jokaisessa vaiheessa. Yhteisölliset tilat ovat toimineet sananmukaisesti lähiympäristön olohuoneena erilaisissa tilanteissa.

Päijänne-Leader ry on Yhteiset tilat – yhteiset mahdollisuudet -hankkeensa avulla kartoittanut oman alueensa yhteisölliset tilat ja koonnut ne yhteen esitteeseen: yhteisölliset juhlatalot ja kokoustilat. Alueeseen kuuluu kuusi kuntaa: Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä. Esite sisältää kylätaloja, metsästysmajoja ja muita yhteisöllisiä tiloja yhteensä 40 kappaletta.

Taloja ylläpitää ja vuokraa kylien yhteisöt. Talot ja tilat taipuvat moneen, häistä syntymäpäiviin ja koulutuksista harrastuksiin. Vuokratulot ovat yhteisöille usein tärkeä lisätulo toiminnan ja tilojen ylläpitämiseen.
– Tarkoituksena oli luoda markkinointimateriaalia kootusti kaikille alueemme yhteisöllisille taloille ja tiloille. Esitteen kautta talot saavat toivottavasti lisää elämää ja siten yhdistykset tuloja pitää taloja yllä, hankkeen projektisihteeri Henna Pirkonen tiivistää.

Jos kylätalot osaisivat puhua!
Kylätalojen ja muiden yhteisöllisten tilojen esiin nostaminen on tärkeää, jotta tulevatkin sukupolvet pääsisivät luomaan niissä uusia muistoja. Monet taloista ovat yli sata vuotta vanhoja, joten niillä olisi monta tarinaa kerrottavana. Yhteisölliset talot ovat olleet pysyvä osa kylämaisemaa vuosikymmeniä. Niiden ylläpitäminen on yhteisöllinen ponnistus kyläläisiltä. Talot halutaan säilyttää, joten talkootunteja kertyy. Perinteisen juhlakäytön lisäksi talojen toimintaa voisi vielä kehittää käyttöasteen lisäämiseksi.
– Yhteisöllisten tilojen potentiaali on suuri. Taloista löytyy monipuolisia tiloja, joita voisi käyttää esimerkiksi etätyöpisteinä. Tämä vaatii tietenkin muun muassa tietoliikenneyhteyksien tehokkuutta.

Uunituoretta esitettä on mahdollisuus saada Päijänne-Leader ry:n toimistosta. Lisäksi sitä saa talojen ylläpitäjiltä sekä syksyyn mennessä myös kunnantaloilta ja seurakunnista.
– Toiveissa on, että esitteen avulla ihmiset löytäisivät omiin juhliinsa sopivan tilan. Talojen historia on monissa paikoissa käsin kosketeltavaa ja jo se itsessään tekee niistä persoonallisia sekä mielenkiintoisia paikkoja, projektisihteeri jatkaa.

Esite on selattavissa myös netissä www.paijanne-leader.fi/juhlatalot. Esitteessä esiteltävät yhteisölliset tilat saavat syksyllä 2018 vielä monipuolisemmat sivut, joista tiloja voi hakea esimerkiksi henkilömäärän tai kunnan mukaan ja kaikki esitteen talot saavat omat esittelysivut. Esite ja tulevat nettisivut toteutetaan Päijänne-Leader ry:n Yhteiset tilat – yhteiset mahdollisuudet -hankkeella, maaseuturahaston rahoittamana.

Esite:

Lisätietoja:
Henna Pirkonen
Projektisihteeri
Päijänne-Leader ry
henna.pirkonen(a)paijanne-leader.fi
044 712 4208
www.paijanne-leader.fi/juhlatalot

Päijänne-Leader ry:n kesälomat

19.6.2018

Päijänne-Leader ry:n henkilöstö lomailee seuraavasti:

Toiminnanjohtaja Anu –  27, 28, 31 ja 32.

Hankeneuvoja/taloussihteeri Virpi – viikot 29-32

Viestintäassistentti/kyläaktivaattori Henna –  viikot 26-29

Kalatalousaktivaattori Janne – viikot 27-30

 

Kalkkisten satamaan uusi vierasvenelaituri

15.5.2018

Tiistaina 15.5.2018 juhlittiin Kalkkisten sataman uuden vierasvenelaiturin avajaisia. Uusi n. 46 m pitkä laituri on toteutettu Kalkkisten seudun kyläyhdistys ry:n hakemalla hankkeella, johon on saatu rahoitus Päijänne-Leader ry:stä. Hankkeen urakoitsijana toimi Rakennuspalvelu Tarvaala Sysmästä. Lisäksi Kalkkisten seudun kyläyhdistys ry teki talkoilla kaiken, minkä projekti antoi myöten.

Kalkkisten uusi vierasvenelaituri on osa suurempaa satama-alueen kehittämisprojektia. Kesällä 2017 Kalkkisten satamaan tehtiin Leader-rahoituksen ja talkootyön voimin infotaulu sekä grillipaikka. Satamasta löytyvät myös matonpesupaikka ja puucee.

Uuden vierasvenelaiturin myötä kaiken kokoiset veneet ja laivat pääsevät nauttimaan kylän monipuolisesta tarjonnasta, tapahtumista palveluihin. Satama on lisäksi tärkeässä roolissa monissa kylän kesätapahtumissa.

Pienen kylän monipuoliset palvelut ovat nykyään jo harvinaisuus ja kalkkislaisille ylpeyden aihe. Kylänraitin varrelta löytyy muun muassa kauppa, koulu, pankki, baari ja viinitila. Kalkkisten tunnettuutta on pyritty lisäämään erilaisten hankkeiden kautta, eikä uusi vierasvenelaituri-hanke ole poikkeus. Hankkeiden tavoitteena on ollut lisätä näkyvyyttä niin kylälle, kuin kylän yrittäjille ja muille toimijoille. Palveluiden monipuolisuus pitää asukkaat kylällä ja tuo niitä toivottavasti lisää. Ja asukkaat pitävät palvelut kylällä ja kylän elävänä sekä elinvoimaisena.

Puheenjohtajuus vaihtui Päijänne-Leader ry:ssä

25.4.2018

Päijänne-Leader ry:n vuosikokousta vietettiin tiistaina 24.4.2018 Heinolan kirkonkylän Kyläpirtillä. Tupa täyttyi jo hyvissä ajoin. Vuosikokouksen puheenjohtajana toimi Kirsi Lehtimäki, Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat sekä Päijänne-Leader ry:n mahdollinen sääntöuudistus ja aiesopimuksen teko Päijät-Hämeen kylät ry:n kanssa maakunnallisen kylätoiminnan liittämisestä Päijänne-Leader ry:n alaisuuteen.

Kiertävä puheenjohtajuus
Päijänne-Leader ry hallituksen puheenjohtaja valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, kuntaedustus vaihtuu samalla syklillä. Viimeisimmät kaksi vuotta puheenjohtajan nuija oli Asikkalalla, Kalkkisten tonttunakin tunnetulla Hellevi Tupalalla. Uudeksi puheenjohtajaksi vuosikokous 2018 valitsi Marianne Julinin Hartolasta. Julin toimii Hartolassa mm. kunnanvaltuutettuna ja on kunnanhallituksen jäsen.

Hallituksen kokoonpano 2018
Asikkalassa hallituksen jäseninä jatkavat Hellevi Tupala ja Isa Maunula. Hartolasta puheenjohtajaksi valitun Marianne Julinin lisäksi uutena Kai Virtanen Mari Eilamon jatkaessa. Heinolan edustajina toimivat Hannu Rinne sekä uutena Saija Jäppinen. Padasjoen edustajana jatkaa Maria Virtanen sekä uutena Suvi Ahola. Pertunmaan uudet edustajat ovat Risto Salminen ja Sini Heikkilä. Sysmästä jatkavat Juhana Kallio ja John Lönnberg.

Leader -toiminnan ja kylien kombo
Kokouksessa käytiin myös keskustelua Päijänne-Leader ry:n ja Päijät-Hämeen kylät ry:n fuusiosta. Päijät-Hämeen kylät ry:n syyskokous 2017 päätti yksimielisesti, että yhdistymiseen liittyviä yksityiskohtia voidaan lähteä selvittämään. Päijänne-Leader ry:n vuosikokouksen viesti oli sama ja nyt aiesopimuksen myötä selvitystyötä jatketaan. Yhdistymisen etuna nähdään mm. kehittämistyön tunnettuuden lisääntyminen, hallinnollisten päällekkäisyyksien poistuminen ja läheisempi kontakti alueen toimijoihin.

Suo, Kuokka ja Jussi -kunniakirjat alueen kehittäjille
Kokouksen päätteeksi muistettiin käynnissä olevan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ohjelmakauden 2014-2020 maaliin saatuja hankkeita Päijänne-Leader ry:n alueelta.

Suo – kunniakirjan sai Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys työstään Vääksyn kanava-alueen kulttuuriympäristön kehittämisestä ja alueidentiteetin vahvistamisesta paikallisten tarinoiden avulla.

Kuokka – kunniakirjan sai Pykäläsaari-projekti Pertunmaalta. Projekti sai tunnustuksen uudenlaisen yhteisöllisen toiminnan kehittämisestä ja talkoohengestä. Pykäläsaari-projekti on lisännyt alueen asukkaiden vapaa-ajan viettomahdollisuuksia ja lisännyt alueen kiinnostavuutta myös vapaa-ajan asukkaiden parissa.

Viimeiseksi, muttei vähäisimpänä Jussi – kunniakirja luovutettiin Timo Taulolle. Timo on ollut idearikkaana moottorina Urajärven kartanoteatterin toiminnassa ja edistänyt lokaalia yhteisöllisyyttä yli toimijarajojen ja näin mahdollistanut uudenlaisen kylätoiminnan syntymisen, jossa jokaiselle löytyy oma tapa toteuttaa yhteisöllistä tekemistä aina liikenteen ohjauksesta katsomon rakentamisen kautta näyttelemiseen. Urajärven kartanoteatteri on Timon käsikirjoitusten kautta tarjonnut värikästä paikallishistoriaa jo kolmena kesänä.

Lisäksi Sisu -kunniakirja oli valmisteltu Vaellustalli Toresonille, joka sitkeästi ja sinnikkäästi saattoi hankkeensa loppuun asti hyväksytysti. Toreson on hyvä esimerkki pienestä yrityksestä, jolle pienikin on merkityksellistä.

 

Kuvassa Timo Taulo (vas.), Kari Karjalainen (Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys), Pirjo Kallio ja Markus Montin (Pykäläsaari-projekti).

PÄÄTÖSKAHVIT HANKKEILLE 3.5.2018

20.4.2018

Päijänne-Leader ry järjestää käynnissä olevan ohjelmakauden
2014-2020 päättyneille hankkeille päätöskahvit. Illan
aikana kuullaan kokemuksia hankkeista ja juhlitaan mokia
ja onnistumisia. Tervetuloa!
Aika: 3.5.2018 klo 18.00
Paikka: Päijännetalo, Meijeritie 1, Vääksy
Ilmoittautumiset TÄÄLTÄ!

Uutiskirje 2/2018

16.4.2018

Uusin uutiskirjeemme LUETTAVISSA TÄÄLLÄ!

Vuosikokous 2018

14.4.2018

Päijänne-Leader ry:n vuosikokous pidetään
tiistaina 24.4.2018 klo 18.00 Kyläpirtissä, Heinolan kirkonkylässä
osoitteessa Vanhatie 34, 18300 Heinola.

Kokouksen osanottajien toteaminen ja valtakirjojen tarkastus
sekä kahvitarjoilu klo 17.00 alkaen.
Varsinainen vuosikokous alkaa 24.4.2018 kello 18.00.

Vuosikokouksessa käsitellään sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat
sekä Päijänne-Leader ry:n mahdollinen sääntöuudistus ja aiesopimuksen teko
Päijät-Hämeen kylät ry:n kanssa maakunnallisen kylätoiminnan liittämisestä
Päijänne-Leader ry:n alaisuuteen.

Vuosikokouksen kutsu ja esityslista
Vuosikertomus 2017
Liite 1, Tapahtumat 2017

Tilinpäätös vuodelta 2017 ja tilintarkastuskertomus
Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2018
Taulukko, josta käy ilmi hallituksen jäsenten erovuoroisuus

Kuvausilta 22.5.2018

10.4.2018

22.5.2018 klo 18-20.00
Paikka: Päijännetalo, Meijeritie 1, Vääksy
Kouluttaja: Johannes Sipponen

Kuvausillan aikana saat vinkkejä parempiin kuviin puhelinta hyödyntäen.
Aiheina mm.
– valon hyödyntäminen
– kuvakulmat
– eri aiheiden kuvaus

Oma kännykkäkamera mukaan.
Paikkoja rajoitetusti.
ILMOITTAUDU MUKAAN TÄÄLTÄ!

Koulutus on kaikille avoin ja maksuton.

Järjestäjä:
Päijänne-Leader ry
www.paijanne-leader.fi

 

Maksuhakemuskoulutus 7.5.2018

28.3.2018

Päijänne-Leader ry järjestää alueen hankkeille maksuhakemuskoulutusta 7.5.2018 klo 17.30.

Kouluttajina Hämeen Ely-keskuksen maksutarkastajat.
Paikka: Päijännetalo, Meijeritie 1, Vääksy
ILMOITTAUDU MUKAAN TÄÄLTÄ!

Instagram -ilta 26.3.2018

27.2.2018

Paikka: PÄIJÄNNETALO, Meijeritie 1, B-rappu, Vääksy
Aika: ma 26.3.2018 klo 17-18.30
Järjestäjä: Päijänne-Leader ry
www.paijanne-leader.fi

Koulutus on kaikille avoin ja maksuton!

Ilmoittautua voit täältä!

klo 17.00 – 18.30
INSTAGRAMIN PERUSTEET
Instagram-tilin luominen yritykselle tai yhdistykselle
Millaisia sisältöjä Instagramiin voi luoda ja miten ne tehdään

 

Ilmoitathan muutoksista: 044 712 4208

Päijänne-Leader ry

Meijeritie 1
17200 Vääksy
toimisto(a)paijanne-leader.fi
etunimi.sukunimi(a)paijanne-leader.fi

Anu Taipale, toiminnanjohtaja
040 764 2462

Virpi Kallioinen, taloussihteeri
044 770 0174

Janne Ruokolainen, kalatalousaktivaattori
044 712 4209

Henna Pirkonen, viestintäassistentti
044 712 4208

Liity jäseneksi »

Oletko kiinnostunut alueesi kehittämisestä, liity Päijänne-Leaderin jäseneksi!